Det bubblar i Borås
På mode- och textilmässor världen över är Borås en välkänd stad. Ryktet är grundmurat sedan decennier tillbaka. För att inte säga århundraden.

Och pratar du med konstintresserade om Borås kommer de snart bubbla entusiastiskt om stadens fantastiska satsning på konst, skulpturer och street art.

Har du frågor, är nyfiken på något särskilt, vill ha inspiration eller kanske restaurangtips? Borås Tourist Center finns på bekvämt avstånd från Boråshallen vid Sven Eriksonsplatsen. Givetvis är du också varmt välkommen att ta kontakt med oss inför ditt besök. Slå oss en signal på 033-35 70 90, maila på tourist@boras.com eller besök vår webbplats boras.com för mer info om staden.

Upplev Borås
Många som har varit i Borås har inte varit här. På riktigt. För det räcker inte med några timmar, att åka genom staden på motorvägen räknas inte ens. Det behövs dagar. För vissa ett helt liv.

Du måste prata med människorna. Dra in den syremättade luften i lungorna. Vara där när pokalen lyfts på Borås Arena. Uppleva textilen, designen, kulturen. Skulpturbiennalen. Årstiderna. Sommartorsdagarna®. Entreprenörerna. Förvånas av arkitekturen. De gröna oaserna. Närheten till naturen. Först då vet du. Välkommen. På riktigt.

I Borås är närheten slående, det är gångavstånd till det mesta och oavsett var du befinner dig har du aldrig mer än någon kilometer till skog, park- och strövområden. Borås ligger endast 25 minuter från Göteborg Landvetter Airport och 6 mil rakt öster om Göteborg. Här bor 110 000 invånare, och vi blir stadigt fler.

I stadskärnan blandas shoppingstråken med härliga pulserande miljöer för god mat och dryck. Bara här kan du uppleva Sommartorsdagarna®, där Sveriges artistelit intar Stora torget varje torsdagskväll under sommaren, helt gratis.

Viskan ringlar sig genom staden
Mot Knalleland samsas eventområden för idrott med shopping och upplevelser som djurpark, äventyrsparken Upzone och friluftsbad. De två områdena knyts numera samman genom vackra promenadstråk utmed Viskan som ringlar sig genom staden. På vägen hittar du Textile Fashion Center. En unik miljö med uteserveringar mot vattnet, Textilmuseet, Navet Science Center och butiker i Fashion Gallery.

Mat och dryck
Borås är inte bara en första klassens shopping- och textilstad. Mat och restaurangbesök ligger också boråsaren varmt om hjärtat. Till och med så varmt att staden komponerat en Boråsmeny i samarbete med mästerkocken Leif Mannerström. Vi hoppas att du får många smakrika och njutningsfulla matupplevelser i staden.

Vita dukar och kandelabrar eller något snabbt, nyttigt och gott för att orka en stunds shopping till? I city behöver du inte gå långt för att finna menyn du söker. Runt Sandwalls Plats, Stora Torget, Stora Brogatan, Hötorget och Österlånggatan erbjuds ett rikt utbud av mat från jordens alla hörn och en internationell cafékultur. Söker du något speciellt? Tveka inte att fråga. Boråsaren hjälper gärna till!

Djurparksbesök och shopping i Knalleland, då är det skönt att veta att här lagas mat från tidig morgon tills butikerna stänger. God husmanskost, kryddigt thailändskt eller måhända en läcker ciabatta med kaffe latte på något av caféerna ger snabbt nya krafter.

Borås Djurpark grundades 1962 och var den första i Sverige som lät djuren ströva fritt i stora anläggningar. Idag visas 500 djur av 80 arter. Parkens huvudinriktning är stora afrikanska djur, men här finns också asiatiska och europeiska djur. boraszoo.se

Navet Science Center bjuder på upplevelser i naturvetenskap, teknik och matematik för alla sinnen. Här kan hela familjen, barn som vuxen ha kul tillsammans samtidigt som ni får möjlighet att inta en massa kunskaper.

Borås Arena invigdes 2005, en modern anläggning för fotboll, konserter och andra större evenemang, och hemmaplan för IF Elfsborg. Arenan har konstgräs och kan utnyttjas året om.

Spännande kulturliv
Borås har ett omfattande och spännande kulturliv. Stadsteater, symfoniorkester och tiotalet museer ger utrymme för många intressanta kulturhändelser.

Stadsrummet har utvecklats med flera skulpturer av såväl svenska som internationella konstnärer under de senaste åren. Ingen annan stad i Sverige kan visa upp något liknande. Mest omtalad är den nio meter höga bronsskulpturen av Pinocchio – Walking to Borås av Jim Dine, men här finns också Plensa, Cragg och Henry representerade.

Med start 2014 har Borås fått ytterligare utsmyckningar i det offentliga rummet genom Street Art Festivalen No Limit. Med stora muralmålningar (vissa upp till 7 våningar höga), skapade av internationella konstnärer, på fasader i staden har Borås fått en helt ny stadsbild. 2014, 2015 och 2017 har festivalen genomförts och skapat global uppmärksamhet kring verken.

Borås Konstmuseum välkomnar besökare till fräscha lokaler med flera överraskningar. Vad sägs om en videobox, konstverkstäder för besökare i alla åldrar, galleriutrymmen och rum för kontemplation?

Abecita Konstmuseum Borås ligger beläget mitt i Knalleland. Ett nytt modernt konstmuseum som erbjuder en kavalkad av modern konst, inspiration och upplevelser. Grafik- och fotokonst från såväl svenska som utländska konstnärer finns i denna anrika industriella miljö.

Sponsorer